Hekkelman Instrumentenbouw

Ruckers 1629

Virginalen werden gebouwd in een tijd dat versieringen erg in de mode waren. De eerste instrumenten werden geheel met de hand beschilderd maar al snel trad hier een efficiëntie verbetering op door het gebruik van bedrukt papier. Ruckers produceerde minstens zeventig instrumenten per jaar en dan heb je heel wat schilders nodig. Maar het grappige is dat in de ogen van het publiek op een gegeven moment papier als mooier werd ervaren en zo zie je dus papier met een houtnerf motief geplakt over hout.


Om een virginaal helemaal in stijl te maken ben je dus veel tijd kwijt aan het afwerken. De instrumenten werden gemaakt van populier, een houtsoort die tegenwoordig alleen nog voor multiplex en papier gebruikt wordt wat wel iets zegt over hoe dat hout ervaren wordt. De afwerking moet dus zorgen voor de uitstraling. Veel papier dus en veel schilderwerk. Maar ook toetsen gemaakt van been, een klusje wat niet echt tot mijn favoriete bezigheden hoort maar dat wel een fantastisch aanvoelend toetsenbord oplevert. Let ook eens op de afwerking van de frontjes van de toetsen.


Het model dat ik kan leveren is een zogenaamd 4½ voet model, dat wil zeggen dat de achterwand 4½ Antwerpse voet lang is. Dat is relatief kort voor een instrument, om dat te ondervangen is het origineel gestemd op 523Hz en besnaard met ijzer in de diskant. De bassnaren heb ik getwijnd uitgevoerd om een mooie volle basklank te krijgen. Optioneel kan dit instrument ook uitgevoerd worden met messing snaren die dan op 440 Hz gestemd worden.

Alles wat redelijkerwijs zelf gemaakt kan worden is ook door mij zelf gemaakt, dus ook de dokjes worden door mij met de hand vervaardigd.

Studie uitvoering

Om de kosten wat te kunnen drukken kan ik dit instrument met minimale versieringen uitvoeren. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten maar gaat niet ten koste van de geluidskwaliteit en speelgemak.

De kast van dit instrument wordt uitgevoerd in een goedkopere houtsoort dat dan geverfd zal worden. Eventueel kan natuurlijk ook een iets mooiere houtsoort gekozen worden die met olie wordt afgewerkt zoals op deze foto waar het instrument is uitgevoerd in Alaskan Yellow Cedar.